Verschillende media meldden dat McDonald’s haar rechten op het woordmerk BIG MAC heeft verloren omdat het woordmerk meer dan vijf jaar niet op een normale manier gebruikt zou zijn.

Merkregistraties hebben een zogenaamde gebruiksplicht. Dit betekent dat een merk voor de waren en/of de diensten waarvoor het ingeschreven is, gebruikt moet worden. Een derde partij kan een zogenaamde doorhalingsactie starten als zij van mening is dat gedurende een aaneengesloten periode van vijf jaar niet aan de gebruiksplicht voldaan is.

De lokale Ierse fastfoodketen Supermac’s is van mening dat MacDonald’s met betrekking tot haar woordmerk BIG MAC niet aan haar gebruiksplicht heeft voldaan. De Cancellation Division van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) heeft het woordmerk BIG MAC van McDonald’s vervallen verklaard omdat MacDonald’s niet overtuigend heeft kunnen aantonen dat wel degelijk aan de gebruiksplicht is voldaan.

McDonald’s is tegen de beslissing van het EUIPO in hoger beroep gegaan. Dit heeft mede tot gevolg dat zolang de beroepszaak loopt, het woordmerk BIG MAC nog niet doorgehaald zal worden. Media die berichtten dat McDonald’s haar woordmerk BIG MAC verloren heeft, lopen dus een beetje op de zaken vooruit. Dat neemt niet weg dat het voor Goliath nog een hele klus zal zijn om de aanval van David af te slaan.

 

IPecunia® Patents
Rijksweg Zuid 8
6131 AN Sittard

(parkeren op eigen terrein)

Postbus 593
6160 AN Geleen

Office Eindhoven
Sagittalaan 14
5632 AL Eindhoven

T +31 46 411 39 90
F +31 46 411 39 91

info@ipecunia.com

Privacy Policy
General Terms